Chass​é Theater

 • title=
 • title=
 • title=

“Een compact communicatie-apparaat met meerdere mogelijkheden”

In 1995 opende het Chass​é Theater in Breda haar deuren. Inmiddels is het theater een begrip in het Nederlandse theaterlandschap.
Hoe kan het ook anders met zo’n subliem vormgegeven pand dat onder ​é​én golvend dak drie theaterzalen, drie filmtheaters, een brasserie, een hypermoderne bar en foyers herbergt.

Lees meer

In 1995 opende het Chass​é Theater in Breda haar deuren. Inmiddels is het theater een begrip in het Nederlandse theaterlandschap.
Hoe kan het ook anders met zo’n subliem vormgegeven pand dat onder ​é​én golvend dak drie theaterzalen (1.430, 700 en 225 plaatsen), drie filmtheaters, een brasserie, een hypermoderne bar en foyers herbergt. 

Jaarlijks vinden bijna 400.000 bezoekers hun weg naar theatervoorstellingen, concerten, films en zakelijke bijeenkomsten. 

Het Chass​é Theater is up-to-date geoutilleerd op het gebied van belichting, geluid en projectie. 
Vanzelfsprekend zijn ook uitgebreide faciliteiten als telecommunicatie, draadloos internet, isdn, EHBO en bewaking aanwezig.
 

Inventarisatie

De wensen van het Chassé Theater in kaart gebracht.

Het Chassé. Theater biedt meerdere faciliteiten op het gebied van communicatie. Naast natuurlijk techniek op het toneel, heeft het theater ook communicatie tussen bijv Technische Dienst, Horeca, Conciérge en kantoor.
Om deze communicatie in goed banen te leiden is men op zoek naar één vervangend communicatiemiddel voor alle middelen als intercom, telefoon, portofoon en PDA. 

Dit dient een compact communicatie-apparaat te zijn met meerdere mogelijkheden; naast meerdere kanalen/lagen dient het communicatiemiddel een goede dekking te garanderen als ook een lange batterijduur. Er moet een telefoonfunctie zijn, intercom met “call”functie en een “mute”functie, om met een niet-drager van communicatieappratuur te kunnen communiceren. 

Een extern ASL systeem moet aangesloten kunnen worden op het nieuwe communicatiesysteem en alles moet aangesloten worden op de brandmeldcentrale. 
Om binnen het theater goed te kunnen functioneren moet naast een communicatiemiddel ook een headset gebruikt worden. Ook hieraan zitten eisen vast. Zo moet de gebruiker met de headset zo min mogelijk last van omgevingsgeluid hebben, met maximale
weergave en helderheid, maar zonder de Arbo normen te overschrijden. Het moet een comfortabele oplossing zijn. 

Abiom wordt gevraagd om hier een complete oplossing voor aan te dragen.


Antwoord op de vraag

Na uitgebreid testen en overleg is gekozen voor een TetraFlex systeem met telefoonmodule, ondersteund door Sepura STP8000 portofoons en een SRG3500 vaste unit. Voor de headset biedt Abiom de Serenity DPC headset met maatwerk oortjes. Met deze oplossing beschikt het Chass. Theater over een eigen draadloos netwerk en de laatste ontwikkelingen op het gebied van communicatie en gehoorbescherming. Het Chass. Theater beschikt zo over: 
 

 • Noise cancelling microfoon tbv omgevingsgeluiden en ARBO
 • Compacte portofoon (voor portofoon verkeer en telefoongesprekken 
 • Meerdere kanalen en groepen (lagen) instelbaar
 • Complete in-huis dekking
 • Mogelijkheid tot verzenden tekst en statusberichten
 • Mogelijkheid koppeling brandmeldcentrale
 • Portofoon met diverse opties te programmeren
 • ASL headset aansluiting op portofoon
 • “Mute”functie
   

De specificaties

 Gekozen is voor de Sepura STP8000-serie. Deze biedt een robuust apparaat met een IP55 waterdichtheid en een zendvermogen van 1.8W. De STP8000-serie is een goede basis met het oog op uitbreiding in de toekomst; met dit systeem kan men in de toekomst uitbreiden naar oa GPS plaatsbepaling, zonder nieuwe apparatuur aan te hoeven schaffen. De STP800-serie is hier op voorbereid en kan softwarematig aangepast worden. 
 

 

 

 

 


Voor het netwerk is gekozen voor een TETRA netwerkstation met TetraFlex systeem, wat voorziet in een draadloos netwerk in het gehele complex. De meldkamer is uitgerust met een SRG3500 mobilofoon.