PinkPop

 • title=
 • title=
 • title=

De GGD Zuid-Limburg zoekt totale communnicatie op het gehele Pinkpop-terrein voor alle disciplines”

Het festival zal in 2014 voor de 45ste keer plaatsvinden, een uniek record. Sinds 1990 is Pinkpop opgenomen in het Groot Guinness Book Of Records als het oudste onafgebroken georganiseerde popfestival in Nederland.
 

 

Lees meer

Pinkpop vindt plaats in het Pinksterweekend en heeft meerdere grote podia waar gedurende drie dagen tientallen nationale en internationale acts optreden.

Het festival zal in 2014 voor de 45ste keer plaatsvinden, een uniek record. Sinds 1990 is Pinkpop opgenomen in het Groot Guinness Book Of Records als het oudste onafgebroken georganiseerde popfestival in Nederland, (maar volgens velen zelfs van Europa). De eerste editie vond plaats op 18 mei 1970 in Geleen, waar Pinkpop 17 keer werd gehouden. In 1987 werd eenmalig uitgeweken naar Baarlo. Vanaf 1988 wordt Pinkpop gehouden op evenemententerrein Megaland in de gemeente Landgraaf en zal daar in 2012 voor de 27ste keer plaatsvinden.
 

Inventarisatie

De wensen van de Meldkamer Zuid Limburg betreffende communicatie op Pinkpop. 

Pinkpop is een groot evenement en maakt gebruik van een uitgebreid netwerk van mensen tijdens het festival. Dit betreft onder andere EHBO, GGD/GHOR, campings en organisatie. Deze mensen zijn uitgerust met portofoons en dienen met elkaar te kunnen communiceren. Voorheen gebeurde dit over het bestaande C2000 netwerk, wat tegelijkertijd een enorme belasting van dit C2000 netwerk betekende, waarbij ook zogenaamde ‘derden’ (niet-hulpdiensten) gebruik maakten van het hulpverlenersnetwerk. Dit is niet wenselijk en hiervoor diende een oplossing gezocht te worden. 

Van belang is dat de diverse groepen via een centrale post aangestuurd kunnen worden, terwijl onderling wel contact kan zijn via verschillende gespreksgroepen. Hiervoor is een goede dekking op het gehele festivalterrein noodzakelijk, inclusief de campings. De centrale post (mobiele meldkamer) dient aangesloten te zijn op het C2000 netwerk, om bij calamiteiten hulp in te kunnen schakelen via de reguliere kanalen en hulpdiensten.

Ook van belang is de mogelijkheid om te werken met kaarten van de omgeving, waardoor plaatsbepaling van de portofoons op het evenemententerrein en op de campings mogelijk is. Op deze manier kunnen de EHBO-ers en andere gebruikers efficiënt ingezet worden en aangestuurd worden bij calamiteiten.

 

Antwoord op de vraag

Na diverse gesprekken tussen Abiom en GGD/GHOR Zuid-Limburg is besloten de Mobiele Meldkamer van Abiom, in de vorm van een luxe touringcar, in te zetten tijdens Pinkpop. Met deze mobiele meldkamer beschikt men over een eigen draadloos digitaal TETRA netwerk en de laatste ontwikkelingen op het gebied van TETRA-communicatie.

Dit voorziet in:

 • Ontlasting van het C2000 netwerk door gebruik van een eigen TETRA netwerk met meerdere gespreksgroepen
 • Complete dekking over het gehele evenemententerrein
 • Plaatsbepaling van de portofoons middels GPS/CityGIS
 • Dubbele meldkamer met mobilofoons
 • Wireless internet en WLAN netwerk
 • Gebruik van up-to-date apparatuur

 

De specificaties

Voor Tetra-communicatie is de meldkamer uitgerust met de nieuwe Sepura SRG3900 mobilofoons. Drie (of naar wens uit te breiden) van deze mobilofoons zorgen ervoor dat op men op C2000 kan opereren. De andere drie kunnen opereren op een eigen netwerk dat ingebouwd zit in de bus. Dit betreft een Tetra netwerk met groot bereik rondom de bus, wat het mogelijk maakt binnen een eigen netwerk te communiceren. Voor dit netwerk heeft Abiom een breed scala aan portofoons en accessoires in een verhuurpool om zo bij festiviteiten een compleet pakket te kunnen leveren. Doordat de portofoons zijn voorzien van een GPS kunnen zichtbaar gemaakt worden op de kaart via de Nitd- of Gisapplicatie. 

Voor het netwerk is gekozen voor een TETRA netwerkstation met TetraFlex systeem, wat voorziet in een draadloos netwerk. De meldkamer is uitgerust met een SRG3900 mobilofoon, die als basisstation dienst doet. 

Apparatuur

Sepura STP8200 portofoons
Sepura SRG3900 mobilofoons

X4 Audio Audio Interface

algemene PC met diverse software

NITD
CityGIS met plattegrond
Dispatchsoftware

TetraFlex controle unit
TetraFlex basis station