Brandweer Noord-Holland Noord

  •  title=
  •  title=

“De repeater functioneert als versterker en verbetert het bereik”

De regionale brandweer en de gemeentelijke brandweer korpsen in Noord-Holland Noord vervangen in 2012 en 2013 bijna 1100 portofoons, 150 mobilofoons en 1300 headsets. 

 

De aankoop is gedaan vanuit LARA 2, de mantelovereenkomstvan de politie voor de levering van randapparatuur en waaropde brandweer ‘meelift’. 

 

Lees meer

 

 

Bij de brandweer is goede communicatie van levensbelang.

Betere dekking, grotere gebruiksvriendelijkheid, heldere spraak en minder ‘rondzingend’ geluid. Voor de C2000-projectgroep van de brandweer Noord-Holland Noord was er weinig twijfel toen de keuze voor de nieuwe communicatieapparatuur moest worden gemaakt.

In Harenkarspel en Schagen is er getest met communicatiesets van EADS, Motorola en Sepura op plaatsen waar de communicatie tot nu toe steeds problemen gaf. Sepura stak hier met kop en schouder bovenuit. Bij de proeven bleken traditionele ‘dekkingsproblemen’ op bepaalde locaties in beide gemeenten ineens verleden tijd.

Als groot voordeel van de Sepura-apparatuur wordt genoemd dat de portofoon als repeater ingezet kan worden om de inzetdiepte te vergroten. “De repeater werkt als tussenversterker en verbetert het bereik in DMO. Maar op de testlocaties bleek de Sepura-apparatuur uit zichzelf al meer dan voldoende ontvangst en draagwijdte te hebben.”
 

Deze bevindingen zijn niet helemaal een verrassing. Brandweer Rotterdam-Rijnmond koos om vergelijkbare redenen eerder al voor de communicatie-apparatuur van Sepura en ook de brandweerkorpsen Kennemerland, Groningen en andere hebben voor Sepura gekozen.

De C2000-werkgroep heeft binnen een half jaar een advies  geformuleerd, dat unaniem door het commandantenoverleg werd overgenomen

In de praktijk

Inmiddels hebben de brandweermannen en -vrouwen van beide korpsen tijdens een oefenavond de eerste uitleg en instructie gehad.

“We hebben een presentatie van de nieuwe apparatuur gegeven en natuurlijk komen er dan vragen. Maar iedereen zag al wel heel snel de pluspunten aan de nieuwe apparatuur,” volgens Dennis Roos, die meewerkte in de werkgroep voor de vervanging van de bestaande apparatuur. 

Fred van den Berg, medewerker preparatie, geeft aan dat die lijst met pluspunten lang is. “Betere dekking, grotere gebruiksvriendelijkheid, heldere spraak, minder rondzingend geluid. Maar ook: robuust, water- en stofdicht, compacter, lichter, groter display.Een ander groot voordeel is dat de manschappen in tegenstelling tot nu straks een portofoon met een heel basaal toetsenbord hebben, de STP8100. Dit geeft minder foutkansen en dat is cruciaal. Bij de brandweer is communicatie van levensbelang.”
 

De specificaties

Gekozen is voor de Sepura STP8000-serie.
Deze biedt een robuust apparaat met een IP55 waterdichtheid en een zendvermogen van 1.8W. In de praktijk is dit al meer dan voldoende. 

Voor de commandanten  is gekozen voor de STP8038, die uitgebreide functionaliteiten biedt, waaronder de mogelijkheid voor tekst- en statusberichten. 
De manschappen maken gebruik van de STP8100, die dezelfde gebruikersinterface en functionaliteiten heeft, maar met een minimaal toetsenbord gebruiksvriendelijker is.
Per TAS-voertuig is een extra portofoon ingebouwd, die als objectportofoon is ingericht en als repeater ingezet kan worden om de inzetdiepte te vergroten; de repeater functioneert als tussen-versterker en verbetert het bereik.